Vesikourujen puhdistus säännöllisesti pitää katon kunnossa ja kosteuden kaukana

Plus Kattopalvelultamme saat huippulaadukkaat kattotyöt

Säännöllinen vesikourujen puhdistus on mitä olennaisin katon huoltotyö, olipa kyseessä minkäkokoinen ja -tyyppinen katto tahansa. Rännien puhdistuksella taataan sujuva ja esteetön vedenpoisto, ja kun sade- ja sulamisvedet tätä myötä saadaan turvallisesti pois katolta, ei kosteus päädy lahottamaan rakenteita tai yläpohjaa. Roskaiset vesikourut sitä vastoin ovat varteenotettava uhka koko rakennuksen hyvinvoinnille: lika jouduttaa korroosiota, putket ruostuvat puhki, ja lehtiroska ränneissä rampauttaa vedenpoiston toimintaa monin eri tavoin. Kouruihin ilmestyy nopeasti tukoksia ja tihkuvuotoja, joista seuraa omat haasteensa. Huoltamaton sadevesijärjestelmä ohjaa vedet tyystin vääriin paikkoihin, ja tulilinjalle kastumaan voivat joutua niin talon seinät, perustukset kuin pihamaakin. Ennen pitkää tilanne johtaa kosteusongelmiin, lahovaurioihin, homehaittoihin ja muihin laajempiin tuhoihin katolla sekä rakennuksessa.

Plus Kattopalvelulta saat taitavat ja tehokkaat tekijät sadevesijärjestelmien puhdistukseen. Toimitamme vesikourujen puhdistukset kaikenkokoisille ja -muotoisille katoille materiaalista sekä rakennuksen tyypistä riippumatta. Huollamme pienet ja suuret kattopinta-alat, jyrkät ja loivat profiilit, perinteiset kahden lappeen harjakatot samoin kuin modernit, monimuotoiset taitekatotkin. Tunnemme hyvin peltikatot, tiilikatot sekä huopakatot, satula-, auma-, pulpetti-, mansardi- sekä tasakatot. Rännien puhdistus sujuu meiltä turvallisesti haastavissakin kohteissa, sillä esimerkiksi korkean talon vesikourujen puhdistuksen voimme toteuttaa henkilönostimen tai nostokoriauton avulla. Huollamme varmoin ottein kaikki kohteet, olipa kiinteistön koko ja käyttötarkoitus mikä tahansa: saat meiltä omakotitalon, paritalon ja kesämökin vesikourujen puhdistukset, rivitalon, kerrostalon ja taloyhtiön rännien puhdistukset, samoin kuin sadevesijärjestelmän huollot eri ulkorakennuksiin, esimerkiksi autotalliin tai pihavarastoon. Samalla kun puhdistamme huolellisesti talosi sadevesijärjestelmän, tarkastamme kuntoon myös rännien kiinnitykset sekä kaadon.

Meiltä saat alan parhaan palvelun kaikkiin kattotöihin, ja tavoitteemme onkin varmistaa aina kattosi kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tätä toteutamme käytännössä esimerkiksi siten, että riippumatta sillä kertaa tehtävän toimenpiteen suuruudesta tarjoamme kaikkien meiltä tilattujen kattotöiden yhteyteen katon kattavan kuntotarkastuksen veloituksetta. Kun siis tulemme puhdistamaan talosi vesikourut, niin samalla katsastamme läpi katon yleisen ilmeen ja kunnon: miltä katepinta näyttää, ja miltä vaikuttavat katon saumat, jiirit, pellitykset, läpiviennit sekä kattotuotteet. Jos yläpohjaan on rakenteiden puolesta esteetön pääsy, käymme silmäilemässä tilanteen senkin osalta. Mikäli sitten esimerkiksi katon harjatiiviste puuttuu tai poistoputkissa on korjattavaa, kerromme epäkohdista suoraan sinulle ja annamme edullisen tarjouksen tarvittavista kunnostuksista. Kun teetät meillä kattotöitä kotiin tai vapaa-ajan asunnolle, voit hyödyntää ne yksityistalouden verotuksessa kotitalousvähennyksessä, ja lisäksi kuluihin on sivujemme kautta haettavissa joustavampaa rahoitusta tarpeen mukaan.

Kun Plus Kattopalvelu toteuttaa vesikourujen puhdistuksen, on kattosi parhaissa käsissä. Meiltä löytyy kokemus, kalusto sekä käytännön taito rännien puhdistukseen samoin kuin kaikkiin muihinkin katon huolto- ja korjaustöihin. Jos katolta paljastuu työn yhteydessä vaikkapa repsottavia räystäspeltejä, vuotavia vesikouruja tai lahonneita räystäslautoja, hoidamme kuntoon kaikki tarvittavat peltityöt, paikkaukset, tiivistykset ja uusimiset. Samalla ensiluokkaisella ammattitaidolla toteutamme myös tukkeutuneiden syöksyputkien ja alastuloputkien avaukset sekä jäätyneiden rännien höyrysulatukset. Älä viivyttele vesikourujen puhdistuksen kanssa, sillä sadevesijärjestelmän kunto vaikuttaa merkittävässä määrin koko rakennuksen hyvinvointiin. Laadukkaasti huolletut vesikourut varmistavat, että kosteusvauriot pysyvät poissa ja suuremmat remontit saadaan lykättyä tuonnemmaksi. Rännien puhdistus on edullinen ja tehokas keino jatkaa katon käyttöikää – pidä siis katosta tälläkin tavalla huolta. Tee viisas sijoitus talosi tulevaisuuteen: ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme vesikourujen puhdistuksesta!

Vesikourujen puhdistus

Huoltamaton sadevesijärjestelmä on vakava riski vesivaurioille

Miksi säännöllistä vesikourujen puhdistusta tarvitaan? Aivan kuten kattokin, myös rännit joutuvat kohtaamaan monenlaista ulkoista kulutusta ympäri vuoden. Katolta samoin kuin sen ympäristöstä kulkeutuu jatkuvasti ränneihin erilaisia epäpuhtauksia sekä muita kemiallisia rasituksia. Kourujen sisäpintaan pinttyy likaa, siitepölyä, hiekkaa ja pihkaa sekä puulämmitteisissä taloissa nokea ja tuhkaa. Lisäksi ränneihin päätyy lehtiroskaa, neulasia ja katkenneita oksia. Ja voipa pitkään laiminlyödyistä vesikouruista löytyä sammalta ja jäkälääkin. Kaikki lika ränneissä hidastaa vedenpoistoa, ja lisäksi maatuva roska sitoo itseensä kosteutta. Koska rännit eivät pääse kunnolla kuivumaan, niiden kuluminen kiihtyy, ja ruoste alkaa valtaamaan alaa. Putkissa esiintyvästä korroosiosta kärsivät etenkin kourujen liitoskohdat, joiden tiivistyksiä jo muutenkin koettelee sääolojen ja lämpötilojen vaihtelu. Vähitellen kouruissa syntyy saumavuotoja, jotka pikkuhiljaa pahenevat ja vaikeuttavat vedenpoiston sujuvuutta.

Suurta haittaa sadevesijärjestelmälle aiheuttavat myös lehdet, neulaset sekä muu vastaavanlainen irtoroska. Kun ylimääräistä ainesta kertyy ränneihin isompina määrinä, muodostuu siitä ennen pitkää esteitä ja tukoksia putkiin. Tukkeumat vesikouruissa puolestaan johtavat virhevirtauksiin, ja lehtiroskan tuoma lisäpaino rasittaa rännien kiinnikkeitä. Kesän sadekausina roskaiset rännit tulvivat herkästi yli, jolloin vesi päätyy ei-toivottuihin osoitteisiin, kuten valumaan seiniä pitkin. Jos ulkovuori jo muutenkin on pienen pintaremontin tarpeessa, jatkuva kastuminen lahottaa sen nopeasti, ja haitallinen home- sekä mikrobikasvusto pääsee valtaamaan laudoituksen. Isoissa ongelmissa ollaan myös, mikäli sade- ja sulamisvedet päätyvät sokkeliin – kosteusvaurio perustuksissa onkin jo kalliimpi ja kattavampi korjattava.

Kuten arvata saattaa, tapahtuu rännien roskaantumista erityisen suuressa määrin syksyllä. Jos vesikouruihin kulkeutunutta lehtiainesta ei ennen talven pakkasia siivota, jäätyy roska ränneihin ja saa aikaan monenlaista harmia sadevesijärjestelmälle. Tukokset aiheuttavat lisää veden patoutumista, ja jäätynyt putki saattaa haljeta toimintakelvottomaksi. Jää tuo myös lisärasitusta kourujen kiinnikkeille, ja lisäksi se vääntää rännejä ja voi jopa pilata kaadon. Keväällä vedenpoisto osoittautuu jälleen ongelmaksi, kun sade- ja sulamisvedet eivät pääse jäätyneitä rännejä pitkin alas katolta. Sen sijaan kourut tulvivat taas yli, ja vesi päätyy minnepä muuallekaan kuin seinille, pihamaalle ja perustuksiin. Kosteusvaurion riski on jälleen käsinkosketeltava, ja lisäksi, jos vettä valuu suuria määriä pitkin pihamaata, voi se liukkaudeksi jäätyessään johtaa tapaturmiin tai onnettomuuksiin.

Vesikourujen säännöllisen puhdistuksen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Huoltamattomat, roskaiset rännit voivat tehdä monenlaista tuhoa katolle ja koko rakennukselle niin suoraan kuin välillisestikin. Putket kuluvat ja ruostuvat, saumavuodot vesittävät kourujen tiiveyden, ja ränsistyneessä sadevesijärjestelmässä muhii konkreettinen kosteusvaurioriski, jos vesi ohjautuu kastelemaan seinät ja perustukset. Katto-ongelmien ennaltaehkäisy tulee aina edullisemmaksi kuin syntyneiden vaurioiden saneeraus jälkikäteen, joten sadevesijärjestelmän huolto on kannattava panostus koko rakennukseen. Vesikourujen puhdistus on huokea, helppo ja toimiva ratkaisu isompien ongelmien välttämiseksi – teetä työ meillä, ja varmista siten ammattitaitoinen ja asiansa osaava huoltopalvelu katollesi.

Rännien puhdistus ammattityönä on viisas sijoitus katon hyvinvointiin

Mitä säännöllisyydellä sitten tarkoitetaan rännien puhdistuksen yhteydessä? Sadevesijärjestelmän huollot suositellaan toteutettavaksi muutaman kerran vuodessa, ja aivan minimissään vesikourut tulisi puhdistaa ainakin puolivuosittain, keväisin ja syksyisin kausihuollon yhteydessä. Meillä Plus Kattopalvelulla rännien puhdistus kuuluukin automaattisesti aina katon perushuoltoon. Riittävän tiheään toteutettu huolto pitää rännit toimintavarmoina ja aina valmiudessa kohtaamaan seuraavan vuodenajan mukana saapuvat rasitukset. Rännien puhdistus syksyllä ennen pakkasia estää lehtiroskan jäätymisen putkiin, ja keväällä puolestaan sadevesijärjestelmän kunto saadaan varmistettua kesän rankkasateita silmällä pitäen. Vesikourujen säännöllinen puhdistus kannattaa myös siinä mielessä, että tällöin huoltotyö saadaan maaliin nopeammin ja kevyemmin, kun roskaa ei ehdi kerrostua putkiin massiivisia määriä. Kaiken kaikkiaan katon sekä rännien yleinen kunto pysyy parempana, ja mahdolliset epäkohdat huomataan varhain ja saadaan hoidettua ajoissa pois. Joissakin tapauksissa sadevesijärjestelmän puhdistusväli on suotavaa pitää tiheämpänäkin, ja tähän vaikuttavat suuresti katon olosuhteet. Esimerkiksi varjoisat, tiheän puuston ympäröimät tai muuten sijainniltaan suojaiset pohjoisen- ja idänpuoleiset lappeet keräävät roskaa tunnetusti herkemmin kuin vaikkapa aukeaan paikkaan sijoitetut, etelään suunnatut paahteiset katonosat.

Katon parhaaksi sekä työn turvallisen ja asiantuntevan etenemisen vuoksi suosittelemme, että rännien puhdistus toteutetaan vain ja ainoastaan kattohuollon ammattilaisten toimesta. Omatoimisissa tee-se-itse-puhdistuksissa on valitettavan usein mukana enemmän tahtoa kuin taitoa, ja puutteellisella osaamisella tehdyt huoltotoimet saattavat johtaa jopa katon tai sadevesijärjestelmän vahingoittumiseen. Esimerkiksi vääränlaiset puhdistusaineet voivat syövyttää vesikourujen pinnoitteen pilalle, tai liian kova vedenpaine tuottaa mekaanisen vaurion ränneille tai kattopinnalle. Lisäksi rännit sijaitsevat tavallisesti korkealla, jolloin työ on erityisen tärkeä suorittaa kaikkien turvallisuusmääräysten mukaisesti. Plus Kattopalvelun pesunkestäviltä kattoammattilaisilta löytyy tarkoitukseen soveltuvat turvakengät, valjaat, kypärät, köydet sekä muut henkilökohtaiset putoamissuojaimet, ja tarvittava kalusto esimerkiksi korkean rakennuksen vesikourujen puhdistukseen. Markkinoilta löytyy tietysti myös monenlaisia maasta käsin operoitavia apuvälineitä rännien omatoimiseen siivoukseen, mutta niitä ei käsi sydämellä pysty täysin toimivina ratkaisuina suosittelemaan. Koska työn etenemistä ei voi maasta käsin tarkkailla, voi putkiin jäädä roskia, ja lisäksi vesikourujen tiiveys ja kunto jää tällä taktiikalla tarkastamatta. Meiltä luonnistuu rännien puhdistus oikeaoppisesti ja turvallisesti katon kautta, ja samalla selvitämme kattavasti sadevesijärjestelmän kunnon ja tilanteen.

Puhdistamme rännit lehdistä ja roskista sekä irrotamme varovaisesti pinnasta pinttyneemmänkin lian. Huuhtelemme rännit huolella, jotta mahdolliset vuotokohdat saadaan selville. Tarkastamme kourujen pinnoitteen, saumakohdat, tiivistykset ja kiinnikkeet sekä sadevesijärjestelmän kaadon ja yleisen toimivuuden. Plus Kattopalvelulla teetettyyn vesikourujen puhdistukseen sisältyy vielä yksi merkittävä lisäetu: kuten aiemmin totesimme, kuuluu kaikkiin meiltä tilattuihin kattotöihin katon ilmainen kuntotarkastus. Tutkimme siis samalla kattotuotteet, läpiviennit, saumat, jiirit ja pellitykset. Katsomme, näkyykö katepinnassa sammalta, ruostetta, halkeamia tai muita epäkohtia, ja rakenteiden salliessa kurkkaamme myös yläpohjan eristeisiin ja rakenteisiin. Meiltä saat kokonaisvaltaisella osaamisella kaikki katon huolto- ja korjaustyöt. Puoleemme voit kääntyä myös sadevesijärjestelmän eri ongelmissa, kuten kun katolta löytyy kourujen tihkuvuotoja tai tukkeutuneita syöksyputkia ja alastuloputkia. Homma kuin homma, meiltä onnistuu.

Tukkeutuneiden syöksyputkien ja alastuloputkien avaus sekä jäätyneiden rännien höyrysulatus taitavana takuutyönä

Tukkeutuneet syöksyputket ja alastuloputket voivat johtaa moniin valitettaviin katto-ongelmiin, kuten aiemmin kävi ilmi. Tukokset ränneissä saavat aikaan lisärasitusta, veden patoutumista sekä virhevirtauksia, ja vahingot voivat käydä mittaviksi, kun vesi tulvii yli ja päätyy paikkoihin, joihin sitä vihoviimeiseksi kaivattaisiin. Tukkeutuneesta sadevesijärjestelmästä koituu vaikeuksia varsinkin talvella, kun tukokset kaiken muun lisäksi vielä jäätyvät. Plus Kattopalvelun kokeneilta osaajilta luonnistuvat turvallisesti kattotöistä haastavimmatkin, mukaan lukien tukkeutuneiden syöksyputkien sekä alastuloputkien avaus. Mikäli tukosten syynä on yksistään lehti- ja neulasroska, selvitämme tilanteen tyhjentämällä rännit hellävaraisin mutta varmoin ottein, huuhtelemalla putket sekä tarkastamalla niiden toimivuuden, ja pian katoltasi löytyy jälleen siistit rännit ja sujuva vedenpoisto. Jos vesikourut ovat tukkeutumisen lisäksi myös jäätyneet, otamme avuksi ammattitason erikoiskaluston.

Jäätyneiden rännien avaaminen sekä jäänpoisto katolta täytyy toteuttaa taidolla, ei voimalla. Ikävä kyllä törmäämme toisinaan mitä mielenkiintoisimpiin tee-se-itse-toteutuksiin, kun jäätä on yritetty irrottaa katolta sekä ränneistä. Putkia on saatettu potkia, hakata tai kuumentaa tulella, tai sitten jäätä on pyritty poistamaan kirveellä, vasaralla tai muilla vastaavilla työkaluilla. Lienee sanomattakin selvää, että tällaisten taktiikoiden tuloksena ei suinkaan ole ehjä ja esteetön vedenpoisto, vaan kärsinyt pinnoite, lommolle painuneita putkia, rikkoutuneita rakenteita sekä muita mekaanisia vaurioita – pahimmillaan sadevesijärjestelmä on laitettu täysin korjauskuntoon. Toisaalta ei kannata myöskään jäädä odottelemaan, josko jää ehtisi sulaa putkista tarpeeksi nopeasti omia aikojaan, sillä realisoituessaan kosteusvaurio voi käydä katolle kalliiksi.

Tukkeutuneiden syöksyputkien ja jäätyneiden rännien avaus toteutetaan toimestamme katolle ja ympäristölle ystävällisellä tavalla, tarkoitukseen kehitellyllä höyrysulatuskoneistolla. Käsittely on hellävarainen ja tehokas, eikä rakenteita taatusti rikota: vesihöyry suunnataan nimenomaan jäätyneisiin kohtiin, ja jää saadaan poistettua ilman mekaanista rasitusta. Sulaminen tapahtuu nopeasti, ja toimenpide on kaiken lisäksi ekologinen, sillä työssä käytetään todellakin pelkkää vesihöyryä. Höyrysulatuksen avulla voimme samoin avata myös jäätyneet kattokaivot tai ojarummut. Tietysti ratkaisu on vain väliaikainen helpotus siinä tapauksessa, että pakkaset palaavat ja jäädyttävät rännit uudelleen; meiltä löytyy kuitenkin myös pysyvämpi apu tilanteeseen tarpeen mukaan, sillä halutessasi voimme asentaa sadevesijärjestelmääsi erityiset sulanapitokaapelit.

Pidämme katostasi kokonaisvaltaista huolta, olipa kyseessä rännien puhdistus, vuotavien vesikourujen saneeraus tai tukkeutuneiden ja jäätyneiden syöksyputkien sekä alastuloputkien avaus. Meidän jäljiltämme sadevesijärjestelmäsi on viimeisen päälle kunnossa: siitä löytyy jämerät kiinnikkeet, tiiviit saumat sekä viimeisen päälle varmistettu kaato. Ennen kaikkea vedenpoisto sujuu esteettömästi ja turvallisesti, jolloin rakenteet pysyvät suojassa, ja talossa on huoletonta olla ja asua. Laadukas ja tunnollisesti huollettu sadevesijärjestelmä viimeistelee kattosi käyttövarmuuden pitäen poissa kosteusvauriot sekä ennenaikaiset remontit. Vesikourujen puhdistus käy ammattilaiselta nopsasti ja näppärästi, jolloin vähällä vaivalla saavutetaan tuntuvia tuloksia. Varmista siis katollesi tiiveys, turva ja toimivuus teettämällä laatutyönä sadevesijärjestelmän huollot – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme rännien puhdistuksesta!