Katto vuotaa läpiviennistä, saumasta tai piipun juuresta? Kattovuodon nopea ja taitava korjaus pelastaa pahemmilta vaurioilta

Plus Kattopalvelultamme saat huippulaadukkaat kattotyöt

Kun katto vuotaa, tilanne pelastetaan nopealla reagoinnilla. Kattovuoto ei katso katon muotoa tai materiaalia, vaan se voi iskeä kohteeseen kuin kohteeseen, johonkin katon yksittäisistä elementeistä tai katepintaan ylipäätään. Kattovuoto saattaa löytyä savupiipun, kattoikkunan, kattovalokuvun tai kattoluukun kohdalta, haljenneesta huovasta, irvistävästä pellistä tai sammaleen murentamasta tiilestä. Kattoa altistavat vuoto-ongelmille erilaiset ulkoiset tekijät ja ympäristön mekaaniset sekä kemialliset rasitukset. Maamme neljä vuodenaikaa sekä niiden myötä suuresti vaihtelevat sääolot asettavat melkoisia haasteita katon tiiveydelle ja toimivuudelle, ja sateesta sekä lumesta johtuvat vuodot ovatkin suhteellisen yleisiä. Kattoa kuluttaa talvella pakkanen ja kesällä auringon paahtava lämpösäteily. Lisäksi katepintaan kulkeutuu jatkuvasti likaa, nokea, tuhkaa, siitepölyä ja lehtiroskaa korroosiota edesauttamaan. Kun katto vuotaa, syynä saattaa olla myös huollon laiminlyönti tai alkuperäisessä asennuksessa tehdyt virheet. Joskus kattovuoto syntyy, kun katto hapertuu vanhuuttaan; toisaalta esimerkiksi myrsky tai lumi voi aiheuttaa äkillisen ja tuhoisan vaurion uudelle ja terveellekin katolle.

Kattovuoto vaarantaa aina koko rakennuksen terveyden ja hyvinvoinnin. Pienikin vuoto voi käydä kohtalokkaaksi, etenkin jos vesi pääsee alusrakenteisiin asti tekemään tuhojaan. Tiivis, oikein toteutettu aluskate saattaa pelastaa tilanteen ensi hätään, mutta mikäli sekin vuotaa tai toimii muuten puutteellisesti, on tilanne äkkiä hälyttävä. Katon alempiin osiin päätynyt kosteus kastelee nopeasti villat ja lahottaa rakenteiden puuosat. Tästä seuraa hoitamattomana yhä vakavampaa vahinkoa, ja ikävimmillään vettyneissä rakenteissa pesivä home- ja mikrobikasvusto ehtii oireilla sisäilmahaittoina sekä terveysongelmina asti, ennen kuin asiaa aletaan tutkia ja vuoto viimein havaitaan. Laajat lahovauriokorjaukset yläpohjassa ovat jo kokonaan toisen kokoluokan projekti, johon täytyy varata aikaa, rahaa ja muita resursseja. Kun katto vuotaa, suuremmilta saneerauksilta säästytään välittömällä reagoinnilla ja taitavalla korjauksella.

Laadukas ratkaisu vuotavan katon korjauksiin on kutsua paikalle Plus Kattopalvelu. Olipa kyseessä vuosien saatossa syntynyt tai äkillisesti ilmestynyt vaurio, yksittäinen vuotopaikkaus tai laaja-alaisempi kattosaneeraus, meiltä saat ammattitaitoiset asentajat työhön. Paikkaamme, tiivistämme ja korjaamme kaikki katot, pienet ja suuret pinta-alat, korkeat ja matalat kohteet rakennuksen tyypistä ja katon materiaalista riippumatta. Kunnostamme peltikatot, huopakatot, palahuopakatot ja tiilikatot, jyrkät ja loivat kattoprofiilit tasakatosta taitekattoon sekä harjakatosta auma- ja pulpettikattoon. Voit kääntyä puoleemme, kun omakotitalon tai kesämökin katto vuotaa, ja yhtä lailla suoritamme katon vuotokorjaukset myös paritaloille, rivitaloille, kerrostaloille ja taloyhtiöille, sekä erilaisille piha- ja ulkorakennuksille autotallista rantasaunaan ja liiteristä leikkimökkiin. Kattovuodon korjauksen yhteydessä on tärkeää varmistua katon toimivuudesta kokonaisvaltaisesti, ja meiltä tilattujen kattotöiden yhteyteen tarjoammekin aina veloituksetta katon kattavan kuntotarkastuksen. Jos ilmi tulee mitä tahansa epäkohtia, saat meiltä niistä tiedon, ja toteutamme toivomasi kunnostukset edullisesti.

Ennen kaikkea teetä korjaukset ajoissa, kun katto vuotaa. Mitä aiemmin ongelmat saadaan selätettyä, sitä pienemmillä kustannuksilla ja korjaustoimilla tilanteesta päästään. Kun katolle palautetaan sen käyttövarmuus ja vesitiiveys, ei isompiin remontteihin tarvitse ryhtyä ennen aikojaan, vaan olemassa olevan katon elinkaarta saadaan jatkettua mahdollisimman pitkään. Plus Kattopalvelun toteuttamia kattotöitä voit myös hyödyntää yksityisasiakkaan verotuksessa kotitalousvähennyksen yhteydessä, ja lisäksi sivujemme kautta on kuluihin haettavissa joustavampaa rahoitusta tarpeen mukaan – älä siis anna minkään viivyttää rakenteille kallisarvoisen kattosi korjaamista. Mikä on kattosi tilanne tällä hetkellä? Löytyykö katolta hapertuneita tiivisteitä, auenneita saumoja, ruostetta, sammalta tai muita vuotoriskejä? Onko katto jäänyt viime vuosien ajalta kokonaan tarkastamatta, tai onko tilanne jo akuutti ja vesi vuotaa piipun juuresta sisään? Kun katto vuotaa, saat meiltä luotettavan ja laadukkaan korjauspalvelun avaimet käteen- toteutuksena ja takuutyönä – ota siis yhteyttä ja pyydä tarjouksemme kattovuodon korjauksesta!

Kattovuodon korjaus

Kun huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa, taidokkaat korjaukset materiaalin mukaan saat Plus Kattopalvelulta

Kun huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa, kutsu kokeneet kattoasiantuntijamme apuun. Meiltä löytyy kattava tietotaito sekä ammattitason työvälineet ja kalusto niin pieniin kuin suuriinkin vuotokorjauksiin, kaikille rakennustyypeille, kattomuodoille ja materiaaleille. Repertuaariimme kuuluvat omakotitalot ja pyöräkatokset, kerrostalot ja ulkovarastot. Tunnemme hyvin palahuopakatot ja hitsattavat bitumikermikatot, betonitiilikatot ja savitiilikatot, samoin kuin erilaiset peltikatot perinteisistä profiilipeltikatoista saumattuihin peltikatteisiin, kuten lukkosauma- ja konesaumakattoihin, sekä harvinaisempiin alumiini- ja kuparikattoihin. Katemateriaalista riippumatta yleisiin vuotokohtiin kaikilla katoilla lukeutuvat liitokset, jiirit, läpiviennit, piiput sekä valitettavan usein myös aluskate. Vaikka ongelma kattojen välillä olisi samakin, eri materiaalit vaativat erilaiset korjausmenetelmät. Taitavat asentajamme ottavat huomioon kohdekaton erityispiirteet ja valitsevat muun muassa käsittelyaineet, korjausmetodit sekä käytettävät työkalut aina materiaalin mukaan.

Kun peltikatto vuotaa, paikantuu ongelmakohta tavallisesti saumaan tai kiinnikkeen tuntumaan. Katepellissä saattaa myös olla yleistä kulumaa, ja peltipintaa syövyttääkin eritoten ruoste, jonka myötä reikiintyneet pellit saattavat päästää veden alusrakenteisiin asti. Kattovuoto voi syntyä peltikatolle myös äkillisen mekaanisen vaurion seurauksena, esimerkiksi kun putoava lumi riuhtoo mukaansa rännit tai kattosillat. Paras tapa peltikaton vuotokorjaukseen katsotaan aina tapauskohtaisesti, vaurion sijainnin ja suuruusluokan mukaan. Voimme suorittaa korjauksen paikkaamalla olemassa olevaa peltikattoa, tai sitten voimme vaihtaa yksittäisiä katepeltejä uusiin vaurioiden jäädessä hyvin paikallisiksi. Jos peltikatto vuotaa kiinnikkeestään, vaihdamme vanhan naulan tai ruuvin tilalle uuden, ensiluokkaisen kateruuvin aiempaa isommalla tiivisteellä, ja samalla voimme uusia peltikaton kiinnikkeitä kattavamminkin sekä toteuttaa tarpeen mukaan lisäkiinnitykset. Peltikaton vuotokorjauksessa avainrooliin nousevat tunnollisesti tehdyt pohjatyöt: esimerkiksi huolellinen lian- ja ruosteenpoisto on tärkeää, jotta massaukset tarttuvat hyvin ja kiinnityksistä saadaan pitävät.

Kattovuoto tiilikatolla johtuu yleensä murentuneista tai halkeilleista kattotiilistä, tai vaihtoehtoisesti ongelmista läpivientien tai jiirien suhteen. Äkillinen myrsky voi aiheuttaa omat haasteensa esimerkiksi tiiliä irrottamalla tai pellityksiä repimällä, mutta useimmiten tiilikaton vuoto kehittyy pikkuhiljaa, katteen haurastuessa vähä vähältä sekä vanhuuttaan että pakkasrapautumisen seurauksena. Pakkasrapautumista tapahtuu tiilikatolla, kun huokoiseen tiileen imeytynyt kosteus lämpötilanvaihteluiden johdosta vuoroin jäätyy ja sulaa, ja kate tämän jatkuvan kulutuksen myötä ajautuu yhä heikompaan kuntoon. Tiilikaton vuoto-ongelmia aiheuttavat myös sammal ja jäkälä, jotka juurillaan tarraavat herkästi huokoiseen tiileen, ja syövät kattoa vähitellen. Lisäksi tiilikaton asennusvirheet voivat koitua kohtalokkaiksi, esimerkiksi kun tiilet löytyvät toistuvasti rikkinäisinä vaikkapa kattotuotteiden alta tai sisätaitteista. Tiilikaton vuotokorjaus on yleensä hyvin paikallinen toimenpide, jonka toteutamme kunnostamalla nimenomaisen ongelmakohdan, esimerkiksi vaihtamalla murentuneet tiilet sekä kiinnittämällä tai uusimalla irronneet pellitykset. Kattovuodon korjattuamme suoritamme katepinnalle suojakäsittelyn, joka jatkossa helpottaa sen säilymistä tiiviinä. Tiilikaton korjauksen lomassa tarkastamme kattavasti myös yläpohjan ja aluskatteen tilanteen, joka on tärkeä selvittää kaikkien kattojen kohdalla.

Kun huopakatto vuotaa, syylliseksi paljastuvat tavallisimmin katon saumakohdat. Liitokset saattavat aukeilla ja halkeilla iän myötä, huopaa kuivattavan uv-säteilyn vaikutuksesta tai sammaleen juurten vioittamina. Huopakaton vuoto-ongelmista ja paikkaustarpeesta kertovat myös katteessa näkyvät reiät, repeämät, painumat, kuprut, vekit sekä muut epätasaisuudet. Huopaa alun perin suojaava sirotepinta ottaa osumaa mekaanisesta ja kemiallisesta rasituksesta, tai se voi kärsiä osaamattoman kattokäsittelyn kohteena. Jos alus- ja päällikermin väliin pääsee kosteutta, näkyy se katteessa pullistumana eli niin kutsuttuna höyrypussina, joka hoitamattomana voi rikkoa katteen pinnan. Mikäli huopakatto on malliltaan tasakatto, on vesivuoto erityisen vaikea huomata puuttuvan yläpohjarakenteen vuoksi. Koska katon tarkastus ei onnistu koko laajuudeltaan, kosteus voi muhia rakenteissa hyvän aikaa ja kattovuoto saatetaan havaita vasta veden jo tippuessa sisätiloihin. Plus Kattopalvelulta saat ammattitaidolla kaikki katon vuotopaikkaukset, myös tasakaton tiivistykset. Huopakaton vuodon korjaamme täsmäpaikkauksella, käyttäen apuna joko paikkapaloja tai massaa tilanteesta riippuen. Tiivistämme auenneet saumat, liimaamme irronneet bitumipaanut palahuopakatolta, ja korjaamme huopakaton höyrypussit leikkaamalla huovan auki kuprujen tasoitusta varten. Huopa on saatava täydellisen vesitiiviiksi myös korjausten jälkeen, joten työ edellyttää tekijältään vahvaa taitoa ja erityisosaamista. Meiltä luonnistuu huopakaton korjaus huippulaadulla, ja takaamme katolle paikkausten jälkeen täyden teknisen toimivuuden.

Vuotaako vesi piipun juuresta sisään? Kattovuoto savupiipun kohdalla on meille tuttu korjaustyö

Kattovuoto savupiipun kohdalla voi tehdä tuhoisaa jälkeä, varsin siinä tapauksessa että vesi valuu piipun juuresta sisälle asti. Kun lattia on kuivattu ja vedentulo saatu tyrehtymään, täytyy viipymättä ryhtyä kartoittamaan vuodon tarkkaa syytä ja sijaintia sekä vaurioiden laajuutta. Hyvällä tuurilla vuoto on tuore ja lyhytaikainen, jolloin saatetaan selvitä moppauksella ja nimenomaisen ongelmakohdan korjauksella. Jos taas kattovuoto on kehkeytynyt pidemmän aikaa ja kosteus on saanut rauhassa rapauttaa rakenteita, tavataan yläpohjasta todennäköisesti jo isompia ongelmia. Siinä vaiheessa kun vesi tippuu huonetilaan asti, on se matkallaan päässyt imeytymään jo muun muassa välikaton lämmöneristeisiin, ja mikäli kattovuoto havaitaan vasta, kun sisäkatto kastuu, on syytä pelätä laajempia lahovaurioita, homehaittoja ja kosteusongelmia yläpohjassa.

Piipunjuuri on yksi katon yleisimmistä vuotokohdista, mikä on tavallaan ymmärrettävääkin – onhan kyse suurikokoisesta läpiviennistä, joka poikkeaa muista verrokeistaan muuratun rakenteensa vuoksi, ja joka kohtaa jatkuvasti savua sekä poikkeuksellisen suuria lämpötilanvaihteluja. Kattovuoto savupiipun kohdalla saattaa johtua useista eri syistä: joskus vika on juuripellissä tai pystypellissä, toisinaan läpiviennissä itsessään on toiminnallisia tai rakenteellisia ongelmia, tai hajonnut vesikate saattaa sekoittaa pakkaa. Jos savupiippu vuotaa tyvestään kesällä tai syksyllä rankkasateiden aikaan, voi selitys löytyä piipun pellitysten välistä pääsevistä vinottaissateista. Talvella katon haasteita lisää painava lumikuorma, etenkin mikäli lumenpudotusta ei ole teetetty ajoissa; märkä ja raskas suojalumi voi työntää valtavalla paineella sulamisvettä liitoskohdasta sisään. Lumen sekä sade- ja sulamisvesien lisäksi ongelmia savupiipulle saattaa aiheutua myös kondenssivedestä. Esimerkiksi jos tulisija on ympärivuotisessa käytössä, voi savun mukana höyrystyvä kosteus talvella kondensoitua hormin sisäpintaan tai osaamattomasti toteutettuun piipunhattuun.

Kattovuoto savupiipun kohdalla juontaa juurensa usein piipunpellityksissä esiintyviin ongelmiin. Oikein rakennetusta savupiipusta tulisi löytyä sekä pysty- että juuripelti täydellisen tiiveyden takaamiseksi. Juuripellin nimenomainen tehtävä on tiivistää katon ja piipun välinen sauma, joten liitoskohdan vedenpitävyys on pitkälti siitä kiinni. Pystypelti puolestaan asennetaan suojaamaan piipun ulkokuorta, mutta väärin toteutettuna se voi lisätä kondenssiveden muodostumista – esimerkiksi, mikäli piipunkaulus on liian tiukaksi mitoitettu, pääsee kosteus tiivistymään ei-toivotusti peltien väliin. Plus Kattopalvelulta saat katollesi kokeneet peltiseppätaiturit, jotka hoitavat piipunpeltien asennukset ja korjaukset mittatilaustyönä sekä ottaen kaikki olennaiset seikat huomioon. Kun katto vuotaa piipun juuresta, tarkastamme aina huolella piipun pellitykset sekä piipun juuren tiivistykset. Jos esimerkiksi juuripellin sauma on syystä tai toisesta lohjennut, korjaamme asian katemateriaalin ehdoilla, katolle soveltuvin metodein sekä laadukkailla käsittelyaineilla.

Kattovuoto savupiipun kohdalla saattaa selittyä myös yksinkertaisesti huonokuntoisella läpiviennillä. Piippu voi olla vanhuuttaan kulunut ja vuosien saatossa rapautunut, tai läpiviennin tiivistys on iän myötä pettänyt. Toisinaan ongelma aiheutuu alkuperäisessä asennuksessa tehdyistä virheistä; valitettavan usein esimerkiksi aluskatteen ylösnostot tai läpivientien tiivistyskappaleet ovat jääneet katolta puuttumaan, vaikka molemmat ovat korvaamattoman tärkeitä aluskatteen tiiveydelle. Toteutamme aluskatteen ylösnoston savupiipun läpivientiin siten, että viemme aluskatteen ylös piippua vasten ja kiinnitämme sen siihen pitäväksi kaulukseksi, sekä asennamme paikoilleen läpiviennin tiivistyskappaleet. Näin tuuli ei sateellakaan pääse painamaan vettä sisään, eikä valumavesi ujuttaudu läpiviennin kohdalta katon alempiin osiin. Tarpeen mukaan asennamme katolle hengittävät harjatiivisteet ja hormia suojaavat piipunhatut, sekä viimeistelemme läpiviennin laadukkaasti toteutetuilla piipunpellityksillä. Samalla kun korjaamme vuotavan savupiipun, tarkastamme ongelmien varalta myös muut läpiviennit, muun muassa kattoikkunat, kattoluukut sekä kattovalokuvut.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku voi vuotaa vanhuuttaan tai rakenteellisen ongelman vuoksi

Kattovuoto kattoikkunan tai -luukun kohdalla – mikä neuvoksi? Kattovuoto saattaa paikantua myös kattoluukkuun, kattovalokupuun tai kattoikkunaan, joiden kohdalla on kyse niin sanotusta riskirakenteesta: kaikki mainitut ovat suurikokoisia läpivientejä, jotka puhkaisevat niin aluskatteen kuin vesikatteenkin. Kattoluukusta, kattoikkunasta tai kattovalokuvusta voi olla paljon iloa ja hyötyä katolle. Kattoikkunat ja -kuvut lisäävät huoneiden luonnonvaloa, viihtyisyyttä sekä tilantuntua, ja niitä pystytään käyttämään apuna myös tuuletuksessa. Kattoluukut puolestaan mahdollistavat yläpohjan tarkastuksen esimerkiksi kattohuoltojen yhteydessä, ja lisäksi ne toimivat tarpeen tullen hätäpoistumisreittinä vaikkapa tulipalon sattuessa. Kattoluukut ja -ikkunat tulisi rakennuttaa aina taitavakätisen ammattilaisen toimesta, sillä väärin toteutetun kattoläpiviennin asennusvirheet sekä rakenteelliset ongelmat voivat johtaa kattovuotoihin. Nykyaikaisilla menetelmillä ja asiantuntevalla asennuksella vaurioriskit minimoidaan, mutta tietysti vuosien saatossa tapahtuva kuluminen sekä monet ulkoiset rasitukset saattavat koitua laadukkaankin kattoläpiviennin kohtaloksi.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku voi vuotaa rakenteisiin, sisätiloihin tai molempiin. Huonetilaan tuleva vuoto on tavallisesti helppo havaita ja paikantaa, ja ylivoimaisesti yleisin kattovuodon syy on tällöin läpiviennin omat, vaihtokuntoisiksi rapistuneet tiivisteet. Tiivisteet pysyvät toimivina niin kauan kuin ne ovat kimmoisia ja joustavia – siinä vaiheessa kun tiiviste pääsee murentumaan tai kovettumaan, ei siitä enää ole mainittavaa hyötyä vedeneristyksessä. Läpivientien tiivistyksiin iskevät erityisesti ympäristön kuluttavat tekijät, muun muassa sade- ja sulamisvedet, jatkuvat lämpötilanvaihtelut sekä mekaaninen rasitus, jota esimerkiksi läpiviennin päälle kasautuva lumi ja jää talvella aiheuttavat. Kattoikkunan, kattovalokuvun ja kattoluukun vuoto-ongelmia pystyy omalla toiminnallaan huomattavassa määrin ennaltaehkäisemään, esimerkiksi teettämällä säännöllisesti läpivientien tarkistukset, huollot ja puhdistukset sekä katon lumenpoistot tarpeen mukaan.

Kun kattoikkuna tai -luukku vuotaa puutteellisen tiivistyksen takia, korjaamme asian vaihtamalla kuluneet tiivisteet uusiin, moitteettomasti toimiviin. Aina kun mahdollista, hyödynnämme tässä läpiviennille nimenomaisesti suunniteltuja tuotteita, mutta mikäli valmistajan omia alkuperäisiä tiivisteitä ei ole saatavilla, ei hätää silloinkaan – asentajiltamme löytyy timantinkova tietotaito myös työn suorittamiseen elastisella saumausmassalla. Jos vesi ohjautuukin kattovuodon myötä rakenteisiin, ja tarvitaan läpiviennin laajempaa paikkausta, saat meiltä nämäkin korjaukset asiantuntevalla toteutuksella. Kun kosteutta näyttää päässeen katon alempiin osiin, puramme läpivientiä ympäröivää rakennetta ja tarkistamme tilanteen. Suoritamme tarvittavat korjaukset ja tutkimme, mistä vuoto on saanut alkunsa; onko esimerkiksi aluskate ikääntymisen haperruttama tai mekaanisesti vaurioitunut, vai löytyykö läpiviennistä asennukseen liittyviä epäkohtia, esimerkiksi puutteellisia ylösnostoja?

Kattovuoto kattoikkunan tai kattoluukun kohdalla voi johtua myös rakenteellisista ongelmista, kuten riittämättömästä eristyksestä tai tuuletuksesta. Jotta ylimääräinen kosteus saataisiin rakenteista toivotulla tavalla pois, tulisi vesikatteen ja aluskatteen välisen tuuletusraon jatkua yhtenäisenä koko katon laajuudelta, harjalta räystäille saakka. Tiilikatolla tai peltikatolla läpivienti on kuitenkin saatettu rakentaa siten, että vinoilla katto-osuuksilla yläpohjan tuuletus joko katkeaa kokonaan tai on äärimmäisen heikkoa. Puutteellinen eristys sekä ilmavuodot kattorakenteissa voivat johtaa siihen, että kosteus jääkin yläpohjaan ja päätyy tiivistymään kattoikkunaa tai -luukkua ympäröiviin rakenteisiin. Myös jäätä voi muodostua tuuletusväliin. Varsinkin mikäli kattovuoto on jo tapahtunut, ja kosteus pitäisi saada äkkiä poistettua rakenteista, voivat katon tuuletus- ja eristysongelmat osoittautua kohtalokkaiksi. Plus Kattopalvelulta saat vaativiinkin töihin alan parhaan palvelun. Tiivistämme vuotavat kattoläpiviennit ja korjaamme niiden rakenteelliset ongelmat yläpohjan osalta. Kattoikkunoiden ja -luukkujen ohessa korjaamme, paikkaamme sekä tiivistämme taidolla myös kaikki pienemmät kattoläpiviennit.

Kun katon läpivienti vuotaa, paikkaamme vauriot alipainetuulettimen putkista antenneihin

Kattovuoto voi löytyä myös vaikkapa antennin, ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalta. Katon läpivienteihin lukeutuvat kaikki katteeseen tehtävät reiät ja leikkaukset, joiden avulla tarpeelliset kattoelementit saadaan vietyä vesikatteen sekä aluskatteen läpi, ja kattovuotojen ehkäisemiseksi jokainen niistä tulisi asennettaessa huolellisesti suojata, tiivistää sekä pellittää. Jo mainittujen savupiippujen, kattoikkunoiden, kattovalokupujen sekä kattoluukkujen lisäksi katon läpivienteihin voi sisältyä monia muitakin elementtejä, muun muassa alipainetuulettimien, huippuimurin tai liesituulettimen putkia, ilmanvaihtokanavia, tv-antenneja sekä viemärintuuletusputkia. Koostaan ja sijainnistaan riippumatta jokaisella läpiviennillä on oma tärkeä tehtävänsä katon toimivuuden, rakennuksen turvallisuuden ja hyvinvoinnin sekä asumismukavuuden ylläpitämisessä. Niinpä kun mikä tahansa katon läpivienti vuotaa, kannattaa asiaan puuttua viipymättä.

Kun kattovuoto läpiviennin kohdalta korjataan nopeasti, vältetään monet isommat ongelmat katolla. Mikäli haasteet läpiviennin tiiveydessä rajoittuvat vesikatteeseen, voi laadukas aluskate tietysti hoitaa tilanteen parhain päin. Valitettavan usein läpivienti kuitenkin vuotaa myös aluskatteen osalta, jolloin vesi pääsee vaivattomasti rakenteisiin saakka tekemään tuhojaan. Sinänsä pienikin vuoto voi johtaa suuriin ja vakaviin kattovaurioihin sekä työläisiin korjauksiin, jos kosteus ehtii kehittää yläpohjaan homekasvustoa, laho-ongelmia ja muita tihutöitä. Vesivahinkoriskin lisäksi epätiiviit läpiviennit päästävät lämmintä ilmaa tarpeettomasti ulos, ja tästä aiheutunut lämpöhukka heikentää energiatehokkuutta ja lisää siten talon ylläpitokustannuksia. Jos yksikin katon läpivienti vuotaa, kannattaa tarkastaa huolella kaikki muutkin läpi, ettei katolla pääse kytemään laajempia ongelmia.

Kun katon läpivienti vuotaa, paljastuu taustalta usein samoja syyllisiä kuin muissakin katon vuoto-ongelmissa. Pettänyt tiiviste, vanhuuttaan hajonnut läpivienti, kattoa kohdannut mekaaninen vaurio tai virheet alkuperäisessä asennuksessa voivat kaikki johtaa kattovuotoon läpiviennin kohdalla. Varsinkin lämpötilanvaihtelut kuluttavat läpivientejä sekä niiden tiivisteitä, ja myös vesi sekä lumi iskevät liitoskohtiin pyrkien työntymään paineella katteen alle. Läpiviennit tulisi tiiveysongelmien välttämiseksi huoltaa ja tarkistaa muutaman kerran vuodessa, esimerkiksi katon kausihuollon yhteydessä. Laadukkaaseen, asiantuntevaan asennukseen kannattaa samoin panostaa, sillä huolimaton tee-se-itse-teippailu voi lopulta nostaa kustannukset moninkertaisiksi, jos jälkeenpäin on ryhdyttävä vuotokorjauksiin. Katon eri elementteihin ja putkiin on jokaiseen olemassa omat, varta vasten suunnitellut läpivientinsä sekä asennusmenetelmänsä, jotka työssä täytyy ottaa huomioon. Plus Kattopalvelulta asennustoimet onnistuvat pätevästi, ja valitsemmekin läpivientikaulukset, tiivistysmassat, kiinnikkeet sekä muut läpivientitarvikkeet aina kohteelle sopiviksi. Esimerkiksi ilmastointiputkien kohdalla saatavilla ei välttämättä ole valmiita kokonaisuuksia, vaan tiivis ja kestävä lopputulos vaatii eristysteippejä ja massoja sekä ammattitaitoista askartelua ajan kanssa.

Katon putkiläpivienneistä puhuttaessa myös kunnollinen eristäminen nousee arvoon arvaamattomaan. Kattovuoto läpiviennin kohdalla voi nimittäin johtua myös kondenssiongelmista, jotka tavallisesti syntyvät ilmanvaihtokanavien puutteellisen eristyksen seurauksena. Eristystä vaille jääneen ilmastointiputken pintaan voi muodostua kondenssivettä sekä sisä- että ulkopuolelle. Ulkopintaan pisaroitunut vesi valuu herkästi yläpohjan eristeisiin ja rakenteisiin, putken sisälle kertyvä vesi puolestaan saattaa jäätyä ja kerralla sulaessaan johtaa vesivahinkoon. Laadukkaan eristyksen lisäksi tärkeässä roolissa läpivientien kohdalla ovat jo aiemmin mainitut ylösnostot ja tiivistekappaleet. Meiltä saat tarkat ja taitavat asentajat kaikkiin vuotavien läpivientien korjauksiin niin vesikatteen kuin aluskatteenkin osalta. Ensiluokkainen kattopalvelumme pitää läpivienneistä huolen myös ennaltaehkäisevästi, sillä kaikkien meiltä tilattujen kattotöiden yhteydessä katsastamme veloituksetta läpi niiden tiivistykset ja kunnon. Jos rakenteet mahdollistavat esteettömän pääsyn yläpohjaan, silmäilemme tilanteen sieltäkin ja tarkistamme, miltä eristeet sekä kattorakenteet läpivientikohtien ympärillä näyttävät.

Kattovuoto jiirin, eli sisätaitteen kohdalla edellyttää korjaajaltaan kokemusta ja taitoa

Vielä yksi tyypillinen vuotokohta katolla ovat sen jiirit. Kattojiiri tunnetaan myös kulmataitoksena tai sisätaitteena, ja sillä viitataan niihin katon paikkoihin, joissa kaksi lapetta kohtaavat toisensa. Jiiri eli sisätaite muodostuu esimerkiksi kohtaan, jossa päälappeesta ulkonee erillinen lippa parveketta tai kattolyhtyä varten. Jiirit monipuolistavat katon muotokieltä ja mahdollistavat monet käytännön ratkaisut rakenteissa, mutta kääntöpuolena ne tuovat mukanaan selkeän vuotoriskin. Jiiritaitoksissa liikkuvat tavallisesti katon suurimmat lumi-, jää- ja vesimäärät. Lisäksi jiirien asennuksessa on monessa kohtaa mahdollista tapahtua rakennusvirheitä, jotka saattavat koitua kohtalokkaiksi ulkoisten rasitusten myötä. Jos jiiripuut rakoilevat tai jos aluskatetta ei ole saatu tiiviiksi, voi nuoskalumi tai rankkasade päästä vetenä tihkumaan taitoskohdasta katon alempiin osiin. Tuloksena tästä on ennen pitkää katala kosteusvaurio.

Kattovuotojen välttämiseksi on parasta, että jiirien toteutus, huolto ja korjaus jätetään asiantuntevan ammattiosaajan käsiin. Työssä tarvitaan kattavaa tietoa ja kokemusta saumauksista, laudoituksista, aluskatteista, pellityksistä sekä monista muista kattotöiden erityisosa-alueista. Kun rakennamme tai korjaamme kattosi jiirejä, varmistamme tukevan pohjan tiivillä umpilaudoituksella, ja pidämme huolen siitä, että taitteeseen on toteutettu oikeaoppisesti kaksi päällekkäistä aluskatetta vedenpitävyyden takaamiseksi. Heti jiiristä seuraavana tulisi löytyä harjansuuntainen aluskate, jonka alle tuomme vielä molemmilta lappeilta jatketut aluskatteet. Peltikatolla ja tiilikatolla asennamme erityisen jiiripellin eli jiirilistan ohjaamaan vedet taitekohdista ränneihin, huopakatolla toteutamme saman päällikermin sekä aluskermin yhdistelmällä. Jiirityöt luonnistuvat toimestamme tyylikkäästi ja turvallisesti, siistillä ja kestävällä lopputuloksella.

Me Plus Kattopalvelulla toimitamme kaikki katon vuotopaikkaukset ja saneeraukset, suuret ja pienet korjaukset taidolla maaliin, oli ongelman syy sitten mikä tahansa. Tiivistämme valskaavat läpiviennit, korjaamme vuotavat jiirit, paikkaamme kuluneen katepinnan ja kunnostamme yläpohjan lahovauriot. Meiltä saat samalla myös rakenteisiin mahdollisesti tarvittavat muutokset ja parannukset. Kohennamme tuuletusta, vaihdamme huonokuntoiset villat tai toteutamme katon kattavan energiaremontin yläpohjan lisälämmöneristyksellä. Teemme kattorakenteen oikaisut ja korotukset, kun niitä tarvitaan estämään vastaavan kattovuodon toteutuminen tulevaisuudessa. Myös erilaiset myrsky- ja lumivauriokorjaukset suoritamme parhaalla kattopalvelulla. Tuomme nopean avun akuutteihin tilanteisiin, ja toteutamme korjaukset tarpeen mukaan raivaustöistä vakuutusyhtiölle tehtävään dokumentointiin sekä jälleenrakennukseen saakka. Yksittäinen täsmäpaikkaus tai katon kattava saneeraus, hoidamme homman.

Ehjä, tiivis ja kaikin puolin käyttövarma katto on korvaamaton suoja rakenteille. Kun katto vuotaa, ajoissa toteutetuilla korjauksilla ehkäistään isommat remontit, jatketaan katon elinkaarta sekä palautetaan katolle takaisin sen energiatehokkuus ja turvallisuus. Löytyipä katoltasi irvistävä sauma, kulunut savupiippu, hajonnut aluskate tai kosteuden lahottamat kattorakenteet, saat meiltä kaikenkokoiset vuotokorjaukset avaimet käteen- palvelulla ja täydellä laatutakuulla. Toteutamme myös ennaltaehkäisevät huollot ja tarkistukset katon vuoto-ongelmien väistämiseksi. Pienikin kattovuoto voi saada vakavaa vahinkoa aikaan, joten teetä korjaukset viipymättä, heti kun ongelma on ilmennyt. Paikkaamme, tiivistämme ja kunnostamme katostasi kauniin ja kestävän – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme vuotavan katon korjauksesta!