Ammattitaitoinen aluskatteen korjaus on kärsineen katon pelastus

Plus Kattopalvelultamme saat huippulaadukkaat kattotyöt

Tiiviin ja toimivan katon alta löytyy aina laadukas aluskate. Kun otetaan huomioon Suomen ilmaston vaihtelevat sääolot sekä keskenään hyvinkin erilaiset vuodenajat, on selvää, että aluskate on täysin välttämätön turvallisen asumisen takaamiseksi. Vesikatteet itsessään eivät yleensä ole täydellisen tiiveiksi suunniteltuja, vaan ne tarvitsevat aluskatetta saavuttaakseen parhaan toimivuuden ja pitkän käyttöiän, ja aluskatteella onkin katolla monia eri tehtäviä. Yksi niistä on ottaa vastaan vaarallinen tihkuvesi, jota voi päästä katteen alle esimerkiksi saumoista tai muista katon liitoskohdista. Laadukas aluskate poistaa toivotulla tavalla sekä ulkoa että sisältä päin tulevan kosteuden, ennen kuin se päätyy kastelemaan rakenteita tai eristeitä. Lisäksi aluskatteen avulla saadaan tiivistettyä läpiviennit, jiirit ja muut vuotoalttiit elementit katolta. Kun aluskate vuotaa, syy saattaa löytyä alkuperäisessä asennuksessa tehdystä virheestä, mekaanisesta vauriosta tai yksinkertaisesti iän aiheuttamasta kulumasta. Olipa kyse mistä haastekohdasta hyvänsä, aluskatteen korjaus on syytä hoitaa kuntoon viipymättä, ennen kuin lahovauriot, homehaitat ja muut vakavammat katto-ongelmat nostavat rumaa päätään.

Plus Kattopalvelu toimittaa taidolla suuret ja pienet aluskatteen korjaukset. Meiltä onnistuu aluskatteen paikkaus, aluskatteen osittainen vaihto sekä revenneen aluskatteen korjaus, aluskatteen paikkaus läpiviennin kohdalta, aluskatteen ylösnostojen korjaus samoin kuin aluskatteen läpivientikappaleiden asennus, uusiminen ja vaihto. Kokeneet ja käsistään taitavat tekijämme korjaavat aluskatteet katon materiaalista ja mallista sekä rakennustyypistä riippumatta. Suoritamme peltikaton aluskatteen korjaukset, tiilikaton aluskatteen korjaukset ja huopakaton aluskermin kunnostukset aumakatoille, harjakatoille, pulpettikatoille sekä mansardikatoille, korkeisiin ja mataliin rakennuksiin, jyrkille ja loiville kattoprofiileille aina katolle sekä rakenteille turvallisella tavalla. Omakotitalon, paritalon tai kesämökin aluskatteen korjaus sujuu meiltä siinä missä taloyhtiön, rivitalon, kerrostalon tai vastaavan kiinteistön aluskatteen korjaus. Paikkaamme ja kunnostamme aluskatteet myös autotalleista, rantasaunoista ja muista piha- sekä ulkorakennuksista. Aluskatteen korjaus toteutetaan toimestamme aina riittävät limitykset, huolelliset tiivistykset sekä muut tärkeät yksityiskohdat huomioiden. Korjaustavat mukautetaan materiaalille sopiviksi, ja lopputuloksessa näkyy siisti ja kestävä työnjälki.

Olipa kyse vesikatteen kunnostuksesta tai aluskatteen korjauksesta, haluamme palvella kattoasi aina kokonaisvaltaisesti. Tämän vuoksi kaikkien meiltä tilattujen kattotöiden yhteyteen tarjoammekin aina katon tarkastuksen veloituksetta. Niinpä esimerkiksi aluskatteen korjauksen lomassa katsastamme laajemmin myös katon yleisen kunnon ja toimivuuden, ja käymme läpi muun muassa katepinnan, jiirit, saumat, kattotuotteet, pellitykset ja läpiviennit, sekä silmäilemme yläpohjan tilannetta. Jos katolta löytyy akuuttia korjaustarvetta, tai jotain muuta huomionarvoista ilmenee, saat meiltä siitä tiedon sekä edullisen tarjouksen tarvittavista kunnostuksista. Aluskatteen korjauksen hinta on edullinen sijoitus katon käyttöikää pidentämään, ja sivujemme kautta kuluihin on haettavissa myös joustavampaa rahoitusta tarpeen mukaan. Lisäksi Plus Kattopalvelun asiakkaat ovat oikeutettuja hyödyntämään kattotyöt kotitalousvähennyksessä henkilökohtaisessa verotuksessa, kun katon huollot ja korjaukset kohdistuvat kotiin tai vapaa-ajan asuntoon.

Aluskate on kirjaimellisesti korvaamattoman tärkeä osa laadukasta kattoa. Kun aluskate toimii tarkoituksenmukaisella tavalla, kosteus saadaan turvallisesti pois yläpohjasta, ja näin vältetään monet vakavat vahingot: vesivuodot, kondenssiongelmat, kosteusvauriot sekä niistä pahimmillaan seuraavat home- ja sisäilmahaitat. Korkealaatuinen aluskate on tavallisesti tarkoitettu kestämään yhtä kauan kuin vesikatekin, joten pitämällä siitä hyvää huolta saat rakenteille luotettavan ja pitkäaikaisen suojan. Aluskatteesta on hyötyä tietysti vain siinä tapauksessa, että se on koko katon laajuudelta asianmukaisen tiivis ja kunnossa, ja niinpä pienimmätkin vauriot kannattaa korjauttaa mahdollisimman pian. Kun tarvitset aluskatteen korjausta, paikkausta tai tiivistystä, kutsu meidät katollesi ja koe asiakaslähtöinen avaimet käteen- toteutuksemme omakohtaisesti. Meiltä saat palvelukseesi aluskatetöiden asiantuntijat – ota siis yhteyttä ja pyydä tarjouksemme aluskatteen korjauksesta!

 

Aluskatteen korjaus

Aluskatteen osittainen uusiminen huolellisin limityksin ja kestävällä korjausjäljellä

Meiltä saat korjaukset, paikkaukset ja aluskatteen osittaiset uusimiset jiirin eli sisätaitteen, savupiipun, kattoikkunan, kattoluukun, viemärintuuletusputken sekä muiden läpivientien kohdalta. Aluskatteen osittainen uusiminen menestyksekkäästi edellyttää kattavaa ymmärrystä katon rakenteesta ja toiminnasta, ja myös vahva tuotetuntemus, käytännössä hankittu korjauskokemus sekä ajantasainen tieto rakennusmääräyksistä ovat olennaisia. Samalla tavalla kuten vaikkapa vesikatteissa profiilipelti poikkeaa palahuovasta ja savitiili saumatusta peltikatteesta, myös aluskatteista löytyy toisistaan eroavia materiaaleja, ominaisuuksia ja kiinnitystapoja. Käytössä voi olla erilaisia vahvistettuja muovikalvoja, hengittäviä kalvoja, bitumi- sekä kartonkikermejä, ja aluskatteiden tukikerroksen materiaali voi vaihdella esimerkiksi polyesteristä polypropeeniin ja lasikuituun. Erilaiset aluskatteet eivät ole toistaan parempia tai huonompia vaihtoehtoja, vaan kyse on ennemminkin katon ominaisuuksista ja olosuhteista sekä siitä, mitä aluskatteelta milloinkin tarvitaan. Koska vesikatteen alta voi löytyä kevytrakenteinen muovinen aluskate tai bituminen aluskermi laudoituksella, kondenssisuojattu aluskate yhtä hyvin kuin hengittäväkin, myös aluskatteiden korjaus- ja paikkaustavat vaihtelevat. Meiltä löytyy toimivat täsmälääkkeet kaikille aluskatemateriaaleille ja -tyypeille, ja pahvisen aluskatteen korjaus onnistuu samoin kuin muovisenkin, peltikaton aluskatteen korjaus siinä missä tiilikatonkin.

Kun aluskate vuotaa, aivan ensimmäiseksi hoidamme katon säältä suojaan. Tämän jälkeen alamme kartoittaa syntyneitä vaurioita sekä vuodon tarkkaa sijaintia ja syytä. Toisinaan aluskate vuotaa yksinkertaisesti vanhuuttaan; esimerkiksi läpivientien tiivisteet saattavat olla ajan haperruttamat ja aluskate iän myötä reikiintynyt. Toisaalta myös hutiloiden suoritettujen kattotöiden yhteydessä on voitu aiheuttaa katolle mekaaninen vaurio, tai sitten lumen tai myrskyn äkilliset tuhot saattavat tuntua aluskatteessa asti. Kun aluskate vuotaa, kyse voi olla myös alkuperäisessä asennuksessa tehdyistä virheistä. Kenties aluskate on asennettu liian löysälle tai kireälle, jolloin se ohjaa vedet vääriin paikkoihin, esimerkiksi ruoteisiin. Läpivientien ylösnostot on saatettu jättää tekemättä ja tiivistekappaleet asentamatta, tai aluskatteen limityksissä on puutteita. Ehkä jiirien laudoitukset rakoilevat tai asennussuunta on väärä. Löytyipä kattosi aluskatteesta yksittäisiä reikiä ja venymiä tai laajempi vaurioalue, voit jättää korjauksen huoletta käsiimme – mihin tahansa aluskateongelmaan etsimme parhaan mahdollisen ratkaisun.

Usein aluskatteen korjaus toteutetaan aluskatteen osittaisella uusimisella, joka on kustannustehokas ja kannattava menetelmä – aluskatetta ei tarvitse lähteä asentamaan kokonaan uusiksi, vaan riittää, kun vaihdetaan pelkästään reikiintynyt vuota tai kaistale pois katolta. Aluskatteen osittaista uusimista voidaan hyödyntää esimerkiksi kattoikkunan, viemärintuuletusputken, kattoluukun tai muiden läpivientien kohdalla. Suoritamme aluskatteen osittaisen uusimisen poistamalla vanhaa aluskatetta kattotuoliväli kerrallaan ja asentamalla tilalle uutta, hyväkuntoista aluskatetta saumakohdat tarkasti limittäen. Aluskatteen osittaisessa uusimisessa on tärkeää, että korjattaviin kohtiin saadaan tehtyä teknisesti oikein toteutetut limitysliitokset onnistuneen ja vesitiiviin lopputuloksen saavuttamiseksi. Tämän johdosta pidämme huolen, että uusiminen toteutetaan riittävän laajalta alueelta, ja että myös vesikatetta puretaan tarpeen mukaan poistamalla korjaustyön ajaksi kattotiiliä tai -peltejä. Aluskatteen osittainen uusiminen sujuu meiltä ammattitaidolla ja tehokkaasti.

Samalla kun toteutamme aluskatteen osittaisen uusimisen esimerkiksi savupiipun, jiirin tai kattovalokuvun kohdalta, teemme tarvittavassa määrin myös vesikaton alapuolisten rakenteiden kunnostustyöt. Aluskate tarvitsee tuekseen kaikin puolin toimivan yläpohjan, asianmukaisen eristyksen sekä sujuvan ilmanvaihdon koko katon alueelta. Kattotöitä tehdessämme selvitämmekin aina kokonaisvaltaisesti korjaustarpeet sekä mahdollisesti syntyneiden vaurioiden luonteen ja laajuuden. Jos vuoto-ongelmat ovat jatkuneet jo pidemmän aikaa, saattaa yläpohjasta löytyä lahonneita rakenteita, kastuneita villoja sekä muita kosteuden synnyttämiä tuhoja. Mikäli näin on, ryhdymme tarvittaviin toimiin – vaihdamme vettyneet eristeet, kuivatamme kastuneet puurakenteet sekä korjaamme lahovauriot ensiluokkaisella asiantuntemuksella. Samalla voimme parantaa katon toimivuutta esimerkiksi tuuletusta kohentamalla tai eristystä lisäämällä. Tarvittavat rakennemuutokset, varustelut sekä parannukset suoritamme aina yksilöllisesti katon tarpeiden mukaan ja toiveitasi kuunnellen. Lopputuloksena on kuiva ja terve yläpohja, moitteettomasti palveleva aluskate sekä pitävä ja pitkäikäinen katto.

Laadukas ja luotettava aluskatteen korjaus jiirin, savupiipun, kattoikkunan, kattoluukun ja läpiviennin kohdalta

Aluskatteen korjaustarve voi paikantua muun muassa savupiipun, kattoikkunan, kattoluukun tai jiirin, eli sisätaitteen, kohdalle. Esimerkiksi aluskatteen korjaus läpiviennin kohdalta on melko tyypillinen kattotyö, sillä usein aluskatteen vuoto-ongelma löytyy juuri läpiviennin tuntumasta. Tavallista suurempi vuotoriski on ymmärrettävä; onhan läpivienneissä viime kädessä kyse kattoon tehtävistä rei’istä tai leikkauksista, jotka puhkaisevat sekä aluskatteen että vesikatteen. Jotta läpiviennit palvelisivat toivotulla tavalla tehtävässään, täytyy niistä saada sataprosenttisen tiiviit, ja lisäksi niiden kuntoa on syytä tarkkailla säännöllisesti muun muassa katon kausihuoltojen sekä muiden kattotöiden yhteydessä. Siinä, kuinka paljon ja millaisia läpivientejä katolta sitten löytyy, esiintyy suurta kattokohtaista vaihtelua. Katon läpivienteihin voivat kohteesta riippuen kuulua esimerkiksi savupiiput, viemärintuuletusputket, ilmanvaihtokanavat, kattoikkunat, kattovalokuvut, kattoluukut, antennit sekä alipainetuulettimien, liesituulettimen ja huippuimurin putket. Suoritamme sujuvasti aluskatteen korjaukset kattoikkunan, viemärintuuletusputken samoin kuin kaikkien muidenkin läpivientien kohdalta.

Aluskatteen korjaus kattoluukun kohdalta, savupiipusta tai jiiristä – kunnostamme tyylillä ja taidolla sekä pienet että suuret kattovahingot. Paikannamme vuotokohdan tarkasti, tutkimme syntyneet vauriot sekä selvitämme, mikä ongelman on alun alkujaan aiheuttanut. Kenties sauma on pettänyt, läpiviennin tiiviste murentunut tai aluskate vanhuuttaan hajonnut. Uudehkon aluskatteen vuoto-ongelmat puolestaan viittaavat usein virheellisesti suoritettuun asennukseen, esimerkiksi siten että läpiviennin ylösnosto on jätetty puolitiehen. Toisinaan itse läpiviennin toimivuudessa saattaa olla epäkohtia, ja tästä aiheutuu ongelmia katolle. Jos yhdenkin läpiviennin kohdalla ilmenee haastetta, täytyy kaikki muutkin käydä erityisellä huolella läpi, jotta ongelmat eivät pääse kertautumaan. Kun aluskate vuotaa läpiviennin kohdalta, on tavallisesti kyse paikallisista vaurioista, ja meiltä Plus Kattopalvelulta löytyy tilanteeseen kuin tilanteeseen paras korjaus-, paikkaus- tai tiivistysratkaisu.

Aluskatteen korjaus viemärintuuletusputken kohdalta, kattovalokuvusta tai muista katon elementeistä täytyy suunnitella ja toteuttaa aina kattokohtaisesti, vaurion sijainnin ja laajuuden mukaan. Hyvin usein läpivienti vuotaa oman vaihtokuntoon ajautuneen tiivistyksensä vuoksi, jolloin ammattilaisemme vaihtavat tilalle tuliterät ja toimivat tiivisteet. Kauttaaltaan heikkokuntoiset läpiviennit uusimme kokonaan. Kun suoritamme aluskatteen korjauksen savupiipun kohdalta, taitavaotteiset peltiseppämme uusivat samalla piipun pysty- ja juuripellitykset tiiveyden varmistamiseksi. Lisäksi voimme asentaa katolle laadukkaan piipunhatun suojaamaan hormia jatkossa sateilta ja tuiskulumelta. Aluskatteen korjaus läpiviennin kohdalta vaatii usein myös jo mainittujen ylösnostojen korjausta. Aluskatteen ylösnostot tulisi toteuttaa jokaisen läpiviennin kohdalle jo asennusvaiheessa, toisin sanoen viedä aluskate tiiviiksi kaulukseksi läpivientiä vasten vesivuotoja ehkäisemään, ja asentaa läpivienteihin asianmukaiset tiivistekappaleet. Meiltä luonnistuu ammattitaitoinen aluskatteen ylösnostojen korjaus sekä aluskatteen läpivientikappaleiden asennus, uusiminen ja vaihto.

Aluskatteen korjaus kattoikkunan tai kattovalokuvun kohdalta voi tulla ajankohtaiseksi myös, kun harkitaan näiden kattoläpivientien poistamista kokonaan. Kattoikkuna tai kattovalokupu saatetaan haluta poistaa joko henkilökohtaisten mieltymysten tai käytännön syiden takia. Jos kattoläpiviennille ei enää ole käyttöä, voi se alkaa tuntua ylimääräiseltä vuotoriskiltä, tai ehkei läpivienti istu sisätiloissa toteutettuihin muutoksiin. Teemme hyvän rakennustavan mukaisesti myös tarpeettomiksi jääneiden kattoläpivientien poistot. Aluskatteen korjaus on tärkeä osa työtä, sillä aluskatetta ei missään tapauksessa saa jättää vaillinaiseksi niiltä kohdin, joissa läpivienti aiemmin sijaitsi. Sen sijaan käytöstä poistetun kattoläpiviennin tilalle on rakennettava kerros kerrokselta muuta kattoa vastaava rakenne aluskatetta myöten. Aluskatteen korjauksessa toteutamme katolle aina riittävät limitykset, pitävät kiinnitykset sekä takuuvarmat tiivistykset. Aluskatteen korjaus läpiviennin kohdalta, aluskatteen osittainen uusiminen tai aluskatteen taitekohtien korjaus – työ kuin työ, meiltä hoituu.

Aluskatteen paikkauksella hoidetaan paikalliset vauriot

Olemassa olevan aluskatteen paikkaus on usein erinomainen ratkaisu aluskatteen vuoto-ongelmiin, etenkin silloin, kun kyse on enimmäkseen paikallisista vaurioista. Aina ei välttämättä ole tarpeen vaihtaa kokonaisia aluskatteen vuotia tai kaistaleita uusiin, vaan hyvin toteutettu aluskatteen paikkaus riittää palauttamaan katolle sen käyttövarmuuden. Plus Kattopalvelulta sujuu aluskatteen paikkaus savupiipun kohdalta, aluskatteen paikkaus kattovalokuvun kohdalta samoin kuin muihin katonosiin sijoittuva aluskatteen reikien paikkaaminen. Huolimattomasti toteutetulla hätäteippauksella ei päästä kovinkaan pitkälle, vaan onnistunut ja kestävä aluskatteen paikkaus edellyttää kattavaa tietotaitoa, kokemuksen suomaa varmuutta ja vahvaa tuotetuntemusta eri aluskatetyypeistä ja -materiaaleista. Kuten todettua, erilaisten muovien, kalvojen ja kermien valikoima on laaja, joten parhaat paikkaustavat täytyy valita aina kohdekaton mukaan. Kokeneet ammattiosaajamme palvelevat laaja-alaisesti aluskatteen korjauksissa, tiilikaton aluskatteen paikkauksissa, peltikaton aluskatteen paikkauksissa, huopakaton aluskermin tiivistyksissä sekä kaikissa aluskatetöissä.

Revenneen aluskatteen paikkaus, aluskatteen ylösnostojen korjaus vai aluskatteen osittainen vaihto? Katolle paras korjaustapa katsotaan aina tilanteen mukaan, aluskatteen kunnon sekä siitä tavattujen vaurioiden perusteella. Kun aluskatteesta löytyy mekaaninen vaurio, edetään usein olemassa olevan aluskatteen täsmäpaikkauksella – näin etenkin, mikäli aluskate kokonaisuutena on hyvässä kunnossa, ja siinä esiintyy lähinnä yksittäisiä reikiä, repeämiä ja venymiä, tai kun vuoto paikantuu selkeästi läpiviennin tai jiirin kohdalle. Meiltä aluskatteen paikkaus sujuu tarkasti ja taitavasti, jolloin myös korjauksen jälki on siistiä sekä kestävää. Tunnemme hyvin aluskatteiden eri mallit ja materiaalit, ja valitsemme aina katollesi sopivimmat käsittelyaineet sekä parhaiten tepsivät paikkausmetodit.

Kuten muutkin korjaukset, toteutamme myös aluskatteen paikkaukset muun muassa kattoikkunan, kattoluukun, viemärintuuletusputken tai jiirin kohdalta. Jiirillä eli sisätaitteella tarkoitetaan niitä katon kohtia, joissa kaksi lapetta kohtaavat. Jiiri muodostuu esimerkiksi, kun päälappeesta ulkonee erillinen lippa parveketta tai kattolyhtyä varten. Monelle kattoalan ammattilaisellekin jiirien toteutus, paikkaus ja korjaus on vaativa paikka, ja jiireissä piileekin huomattava riski vuoto-ongelmille sekä rakennusvirheille myös aluskatteen osalta. Mikäli jiiri on oikein rakennettu, löytyy sen alta kaksi päällekkäistä aluskatetta: heti jiiristä seuraavana on ensiksi harjansuuntainen aluskate, jonka alle molemmilta lappeilta tuodaan vielä jatketut aluskatteet. Ammattitaitoisesti toteutettu aluskatteen paikkaus jiirin kohdalta edellyttää esimerkiksi pellitysten, laudoitusten, saumausten sekä monien muiden kattotöiden suvereenia hallitsemista, joten katolle turvallisin ratkaisu on jättää työ suosiolla asiantuntevan tekijän käsiin. Meiltä löytyy luotettavat kattoasentajat, jotka toteuttavat kaikki aluskatteen paikkaukset laatutuotteilla ja asennustakuulla.

Pidä katostasi kokonaisvaltaista huolta yläpohjaa ja aluskatetta myöten, niin isommat ongelmat pysyvät loitolla. Laadukkaan ja käyttövarman aluskatteen kanssa ei tarvitse murehtia esimerkiksi kondenssiongelmista, vesivuodoista tai rakenteissa pesivistä lahovaurioista. Aluskatteen täyttäessä tehtävänsä katon elinkaari pitenee ja ennenaikaisilta remonteilta vältytään. Kun hoidat pienimmätkin aluskatteen ongelmat heti kuntoon, saat mielenrauhan ja säilytät kattosi arvon. Tulevaisuudessa aluskatteen rooli kasvaa entisestään, kun maamme ilmasto käy yhä leudommaksi ja kosteammaksi. Panosta siis kattosi käyttövuosiin ja tilaa aluskatteen korjaus, paikkaus tai tiivistys ensiluokkaisella osaamisella ja laatutyönä toteutettuna – ota yhteyttä, ja pyydä tarjouksemme aluskatteen korjauksesta!